Konfitura z żurawiny

Konfitura z żurawiny

Porcje: 8

Lista składników:

    • 300 g

      świeżej lub mrożonej żurawiny

    • 300 g

      cukru

    • 1

      duże jabłko

Sposób przygotowania:

Oczyszczone owoce umieść w garnku, rondlu lub patelni o bardzo grubym dnie i wysokich brzegach. Owoce i cukier zamieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Garnek umieść na średniej mocy palnika. Gdy żurawina z cukrem zagotuje się, zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj tak konfiturę łącznie około 40 minut. Nie przykrywaj garnka przykrywką. Od czasu do czasu zamieszaj zawartość garnka. Pokrojone w kosteczkę jabłko dodaj do konfitury i dalej smaż jeszcze 30 minut. 

Przełóż do słoiczków – gotowe! 

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)
    179.4

  • białko

    Białko (g)
    0.2

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    16.5

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.