Ciasto na makaron

Porcje: 1

Lista składników:

    • 250g

      mąki n/białkowej PKU

    • 160g

      wody

    • 20g

      oliwy z oliwek

    • 10g

      babki płesznik Psylium

    • sól

Sposób przygotowania:

  • Babkę namoczyć w 60 g wody przez 10 minut.
  • Dodać do mąki.
  • Dodać sól i wymieszać.
  • Dolać 100 g wody i wyrabiać.
  • Odstawić na 10 minut.
  • Wałkować i wykrawać kształt makaronu np. cienkie paski.
  • Gotować w osolonej wodzie. Ugotowany odcedzić.

Podawać z ulubionym sosem lub warzywami. Makaron gotować w zagotowanej i osolonej wodzie - 5 razy więcej wody niż makaronu, gotować 4-6 minut, prosto z garnka dodawać do sosu."

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.