Ciasto na makaron
Lista składników:
-
-
250g
mąki n/białkowej PKU
-
160g
wody
-
20g
oliwy z oliwek
-
10g
babki płesznik Psylium
-
sól
-
Sposób przygotowania:
- Babkę namoczyć w 60 g wody przez 10 minut.
- Dodać do mąki.
- Dodać sól i wymieszać.
- Dolać 100 g wody i wyrabiać.
- Odstawić na 10 minut.
- Wałkować i wykrawać kształt makaronu np. cienkie paski.
- Gotować w osolonej wodzie. Ugotowany odcedzić.
Podawać z ulubionym sosem lub warzywami. Makaron gotować w zagotowanej i osolonej wodzie - 5 razy więcej wody niż makaronu, gotować 4-6 minut, prosto z garnka dodawać do sosu."
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)