Gnocci PKU

Gnocci

Porcje: 1

Lista składników:

    • 250g

      średnich ziemniaków

    • 50g

      mąki n/białkowej PKU

    • 20g

      masła extra 82% tł.

    • 2g

      gałki muszkatołowej

    • 250g

      ProZero

    • 100g

      świeżego szpinaku

    • 50g

      cebuli

    • 40g

      mąki n/białkowej PKU

    • 30g

      masła extra 82% tł.

    • 20g

      oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

    • 10g

      czosnku

    • 2g

      soli

    • 2g

      czarnego pieprzu mielonego.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, gałkę i masło. Delikatnie wymieszać tak, aby powstało grudkowate ciasto. Zostawić na 5 minut. Uformować wałki i za pomocą widelca formować gnocchi. Zagotować wodę i osolić .Wrzucać kluski na 3-4 minuty. Po tym czasie przełożyć do miski z lodem i zimną wodą, aby zahartować kluski. Kiedy tylko wystygną odcedzić i przelać oliwą z oliwą. Polewać gotowym sosem. Cebulę i czosnek posiekać. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, czosnek i smażyć przez 3 minuty. Dodać szpinak i smażyć kolejne 2 minuty. Zalać ProZero i dodać mąkę PKU. Mieszać i czekać, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Doprawić do smaku.

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)
    433.61

  • białko

    Białko (g)
    3.17

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    155.82

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.