Gnocci PKU

Lista składników:
-
-
250g
średnich ziemniaków
-
50g
mąki n/białkowej PKU
-
20g
masła extra 82% tł.
-
2g
gałki muszkatołowej
-
250g
ProZero
-
100g
świeżego szpinaku
-
50g
cebuli
-
40g
mąki n/białkowej PKU
-
30g
masła extra 82% tł.
-
20g
oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
-
10g
czosnku
-
2g
soli
-
2g
czarnego pieprzu mielonego.
-
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, gałkę i masło. Delikatnie wymieszać tak, aby powstało grudkowate ciasto. Zostawić na 5 minut. Uformować wałki i za pomocą widelca formować gnocchi. Zagotować wodę i osolić .Wrzucać kluski na 3-4 minuty. Po tym czasie przełożyć do miski z lodem i zimną wodą, aby zahartować kluski. Kiedy tylko wystygną odcedzić i przelać oliwą z oliwą. Polewać gotowym sosem. Cebulę i czosnek posiekać. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, czosnek i smażyć przez 3 minuty. Dodać szpinak i smażyć kolejne 2 minuty. Zalać ProZero i dodać mąkę PKU. Mieszać i czekać, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Doprawić do smaku.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
433.61 -
Białko (g)
3.17 -
Fenyloalanina (mg)
155.82