Gulasz węgierski

Lista składników:
-
-
2
cebule, 200 g
-
8
łyżek oleju, 80 g
-
2
łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 6 g
-
1
łyżeczka ostrej papryki chili, 3 g
-
1
łyżeczka wędzonej mielonej papryki, 3 g
-
1
łyżeczka mielonych nasion kminku, 3 g
-
⅔
szklanki wody, 175 g
-
500g
marchewki
-
250g
selera korzeniowego
-
150g
korzenia pietruszki
-
500g
pieczarek
-
1
szklanka czerwonego wina, wytrawnego lub półwytrawnego (opcjonalnie), 250 g
-
1
szklanka bulionu warzywnego, 250 g
-
1
łyżeczka soli, 5 g
-
szczypta cukru do smaku
-
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy w półksiężyce.
- Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i smażymy cebulę na średnim ogniu przez 3 minuty. Gdy delikatnie się zeszkli, dodajemy przyprawy (paprykę słodką, chili i kminek) i smażymy na małym ogniu przez kolejne 3 minuty. Po czym wlewamy wodę, patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy wszystko przez 10 minut.
- Obraną marchewkę, korzeń selera i pietruszki, kroimy w grubą kostkę, a pieczarki na ćwiartki lub połówki.
- Blendujemy ugotowaną cebulę, tak by uzyskać pastę.
- Na dnie dużego garnka rozgrzewamy kolejne 4 łyżki oleju i dodajemy pokrojone warzywa korzeniowe. Smażymy przez 10 minut na średnim ogniu – tak, aby warzywa się zarumieniły na złoto.
- Następnie dodajemy do nich pieczarki i sporadycznie mieszając smażymy jeszcze przez kolejne 5 minut
- Do miękkich już warzyw z pieczarkami dodajemy pastę z cebuli, czerwone wino (opcjonalnie) oraz bulion. Przykrywamy i gotujemy przez ok. 10 minut, aż płyny odparują a całość zgęstnieje.
- Na koniec doprawiamy solą i ewentualnie szczyptą cukru do smaku.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
125.22 -
Białko (g)
2.73 -
Fenyloalanina (mg)
113.61