Gulasz węgierski

Lista składników:
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokrój w półksiężyce. Na patelni rozgrzej olej i smaż cebulę na średnim ogniu przez 3 minuty. Gdy delikatnie się zeszkli, dodaj przyprawy i smaż na małym ogniu przez kolejne 3 minuty. Po czym wlej wodę, patelnię przykryj pokrywką i duś wszystko przez 10 minut.
2. Obierz marchewki, seler i pietruszki, następnie pokrój w grubą kostkę, a pieczarki na ćwiartki lub połówki.
3. Zblenduj ugotowaną cebulę, tak by uzyskać pastę.
4. Na dnie dużego garnka rozgrzej olej i dodaj pokrojone warzywa korzeniowe. Smaż przez 10 minut na średnim ogniu – tak, aby warzywa się zarumieniły i były złote.
5. Kiedy warzywa będą już złote i lekko miękkie dodaj pieczarki, wymieszaj i smaż jeszcze przez kolejne 4 – 5 minut (mieszając jak najrzadziej).
6. Do miękkich już warzyw dodaj pastę, czerwone wino (opcjonalnie) oraz bulion. Przykryj i gotuj przez 10 minut, a na koniec dopraw solą.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)