Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

Porcje: 12

Lista składników:

    • 2

      cebule, 200 g

    • 8

      łyżek oleju, 80 g

    • 2

      łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 6 g

    • 1

      łyżeczka ostrej papryki chili, 3 g

    • 1

      łyżeczka wędzonej mielonej papryki, 3 g

    • 1

      łyżeczka mielonych nasion kminku, 3 g

    • szklanki wody, 175 g

    • 500g

      marchewki

    • 250g

      selera korzeniowego

    • 150g

      korzenia pietruszki

    • 500g

      pieczarek

    • 1

      szklanka czerwonego wina, wytrawnego lub półwytrawnego (opcjonalnie), 250 g

    • 1

      szklanka bulionu warzywnego, 250 g

    • 1

      łyżeczka soli, 5 g

    • szczypta cukru do smaku

Sposób przygotowania:

  • Cebulę kroimy w półksiężyce.
  • Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i smażymy cebulę na średnim ogniu przez 3 minuty. Gdy delikatnie się zeszkli, dodajemy przyprawy (paprykę słodką, chili i kminek) i smażymy na małym ogniu przez kolejne 3 minuty. Po czym wlewamy wodę, patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy wszystko przez 10 minut.
  • Obraną marchewkę, korzeń selera i pietruszki, kroimy w grubą kostkę, a pieczarki na ćwiartki lub połówki.
  • Blendujemy ugotowaną cebulę, tak by uzyskać pastę.
  • Na dnie dużego garnka rozgrzewamy kolejne 4 łyżki oleju i dodajemy pokrojone warzywa korzeniowe. Smażymy przez 10 minut na średnim ogniu – tak, aby warzywa się zarumieniły na złoto.
  • Następnie dodajemy do nich pieczarki i sporadycznie mieszając smażymy jeszcze przez kolejne 5 minut
  • Do miękkich już warzyw z pieczarkami dodajemy pastę z cebuli, czerwone wino (opcjonalnie) oraz bulion. Przykrywamy i gotujemy przez ok. 10 minut, aż płyny odparują a całość zgęstnieje.
  • Na koniec doprawiamy solą i ewentualnie szczyptą cukru do smaku.
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    125.22

  • białko

    Białko (g)
    2.73

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    113.61

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.