Gulasz ziemniaczano-pomidorowy
      Lista składników:
- 
                
- 
              
1
czerwona cebula, 130 g
 - 
              
4
łyżki oleju, 40 g
 - 
              
2
łyżeczki drobno posiekanego imbiru, 10 g
 - 
              
200g
pomidorków koktajlowych
 - 
              
2
ząbki czosnku, 10 g
 - 
              
3
pieczarki, 60 g
 - 
              
500g
obranych ziemniaków
 - 
              
2
liście laurowe
 - 
              
200g
przecieru pomidorowego
 - 
              
400ml
wody
 - 
              
1
łyżeczka papryki słodkiej, mielonej, 3 g
 - 
              
½
łyżeczki papryki chili, mielonej, 2 g
 - 
              
Sól, pieprz do smaku
 
 - 
              
 
Sposób przygotowania:
- Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej na którym podsmażamy posiekaną cebulę i imbir.
 - Wrzucamy przekrojone na pół pomidorki, przekrojone na ćwiartki pieczarki, posiekany czosnek i dodajemy liście laurowe. Kontynuujemy smażenie przez kilka minut.
 - Kolejno dodajemy obrane, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, wlewamy przecier pomidorowy, wodę i całość gotujemy do momentu, aż ciemniaki będą miękkie (ok. 15-20 minut).
 - Na koniec dodajemy oba rodzaje mielonej papryki (słodką i chili) i kontynuujemy gotowanie przez 5-7 min.
 - Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
 
W 1 porcji
- 
      
      Energia (kcal)
237.5 - 
      
      Białko (g)
4.7 - 
      
      Fenyloalanina (mg)
182.6