Kotlety z dyni
Lista składników:
-
-
1
szklanka puree z dyni
-
2
łyżeczki zamiennika jajka
-
szczypta gałki muszkatołowej
-
1
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
-
bułka tarta niskobiałkowa PKU - do obtoczenia
-
olej roślinny
-
odrobina wody
-
Sposób przygotowania:
Zamiennik jajka wymieszać z odrobiną wody. Dodać do puree z dyni razem z gałką oraz natką. Doprawić solą i pieprzem. Dodać bułkę tartą - ilość zależy od wilgotności puree. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju roślinnym na kilkumilimetrowej warstwie, aż się zarumienią.
Puree z dyni
Dynię pokroić na mniejsza kawałki razem ze skorupą. Usunąć pestki. Ułożyć pokrojoną dynię na blasze do pieczenia i piec w 200 stopniach przez około 45-50 minut. Wyjąć miąższ i zmiksować go w blenderze.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)