Kotlety z dyni

kotlety z dyni

Porcje: 1

Lista składników:

    • 1

      szklanka puree z dyni

    • 2

      łyżeczki zamiennika jajka

    • szczypta gałki muszkatołowej

    • 1

      łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

    • bułka tarta niskobiałkowa PKU - do obtoczenia

    • olej roślinny

    • odrobina wody

Sposób przygotowania:

Zamiennik jajka wymieszać z odrobiną wody. Dodać do puree z dyni razem z gałką oraz natką. Doprawić solą i pieprzem. Dodać bułkę tartą - ilość zależy od wilgotności puree. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju roślinnym na kilkumilimetrowej warstwie, aż się zarumienią.

Puree z dyni

Dynię pokroić na mniejsza kawałki razem ze skorupą. Usunąć pestki. Ułożyć pokrojoną dynię na blasze do pieczenia i piec w 200 stopniach przez około 45-50 minut. Wyjąć miąższ i zmiksować go w blenderze.

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.