Krem z buraka

krem z buraka

Porcje: 8

Lista składników:

    • 1

      duża marchewka, obrana 90 g

    • 5

      średniej wielkości buraków, obranych 500 g

    • 1

      duży korzeń pietruszki, obrany 90 g

    • 3

      ziemniaki, obrane 270 g

    • 1

      liść laurowy

    • 1

      ziarenko ziela angielskiego

    • 2

      łyżki oleju, 20 g

    • 2l

      bulionu warzywnego*

    • 2

      łyżki octu winnego

    • 1

      łyżka cukru

    • 2

      łyżki posiekanego świeżego szczypiorku do podania, 20 g

    • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Do dużego garnka wlewamy bulion.

Dodajemy wszystkie, pokrojone w kostkę obrane warzywa, liść laurowy i ziele angielskie

Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu i gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie – przez ok 30 min.

Po tym czasie wyławiamy liść laurowy i ziele angielskie, dodajemy olej i ocet winny i miksujemy zupę na gładki krem. 

Doprawiamy do smaku, cukrem, solą i pieprzem. Zagotowujemy.

Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

 

*Do przygotowania zupy-krem wykorzystano bulion warzywny zawierający 0,2 g białka i 10 mg Phe w 100 ml.

W 1 porcji:

  • kcal

    Energia (kcal)
    106.1

  • białko

    Białko (g)
    2.8

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    125.5

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.