Krem z buraka

Lista składników:
-
-
1
duża marchewka, obrana 90 g
-
5
średniej wielkości buraków, obranych 500 g
-
1
duży korzeń pietruszki, obrany 90 g
-
3
ziemniaki, obrane 270 g
-
1
liść laurowy
-
1
ziarenko ziela angielskiego
-
2
łyżki oleju, 20 g
-
2l
bulionu warzywnego*
-
2
łyżki octu winnego
-
1
łyżka cukru
-
2
łyżki posiekanego świeżego szczypiorku do podania, 20 g
-
sól, pieprz do smaku
-
Sposób przygotowania:
Do dużego garnka wlewamy bulion.
Dodajemy wszystkie, pokrojone w kostkę obrane warzywa, liść laurowy i ziele angielskie
Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu i gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie – przez ok 30 min.
Po tym czasie wyławiamy liść laurowy i ziele angielskie, dodajemy olej i ocet winny i miksujemy zupę na gładki krem.
Doprawiamy do smaku, cukrem, solą i pieprzem. Zagotowujemy.
Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
*Do przygotowania zupy-krem wykorzystano bulion warzywny zawierający 0,2 g białka i 10 mg Phe w 100 ml.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
106.1 -
Białko (g)
2.8 -
Fenyloalanina (mg)
125.5