Krem z pieczarek

Lista składników:
-
-
1
cebula
-
300g
pieczarek
-
olej roślinny
-
2
ząbki czosnku
-
2
ziemniaki
-
1
nieduża marchewka
-
kilka suszonych podgrzybków
-
4
szklanki bulionu warzywnego
-
świeżo starta gałka muszkatołowa
-
sól, pieprz do smaku
-
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby zalać szklaną wody. Pokroić cebulę w półksiężyce i pieczarki na pół. W garnku rozgrzać odrobinę oleju roślinnego, wrzucić cebulę i pieczarki. Smażyć około 6 minut, od czasu od czasu mieszając. Czosnek posiekać, ziemniaki i marchewkę obrać. Pokroić w kostkę. Dodać czosnek do garnka z pieczarkami, podsmażyć chwilę, a następnie dodać ziemniaki, marchew oraz namoczone, suszone grzyby. Krótko wymieszać i zalać bulionem. Gotować pod przykryciem do miękkości około 20 minut. Doprawić gałką, solą i pieprzem, a następnie zblendować na krem. Można udekorować natką pietruszki.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)