Krem z pieczarek

zupa krem z pieczarek

Porcje: 1

Lista składników:

    • 1

      cebula

    • 300g

      pieczarek

    • olej roślinny

    • 2

      ząbki czosnku

    • 2

      ziemniaki

    • 1

      nieduża marchewka

    • kilka suszonych podgrzybków

    • 4

      szklanki bulionu warzywnego

    • świeżo starta gałka muszkatołowa

    • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby zalać szklaną wody. Pokroić cebulę w półksiężyce i pieczarki na pół. W garnku rozgrzać odrobinę oleju roślinnego, wrzucić cebulę i pieczarki. Smażyć około 6 minut, od czasu od czasu mieszając. Czosnek posiekać, ziemniaki i marchewkę obrać. Pokroić w kostkę. Dodać czosnek do garnka z pieczarkami, podsmażyć chwilę, a następnie dodać ziemniaki, marchew oraz namoczone, suszone grzyby. Krótko wymieszać i zalać bulionem. Gotować pod przykryciem do miękkości około 20 minut. Doprawić gałką, solą i pieprzem, a następnie zblendować na krem. Można udekorować natką pietruszki.

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.