Kremowa zupa z selera z dodatkiem czosnkowych grzanek PKU

Kremowa zupa z selera z dodatkiem czosnkowych grzanek PKU

Porcje:

Lista składników:

Sposób przygotowania:

Przygotowanie zupy

W dużym garnku rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj pora pokrojonego w talarki i duś na małym ogniu do czasu, aż będzie miękki i słodki (ok. 5-8 min).

Jabłko, ziemniaka oraz selera obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie dodaj warzywa do pora, dokładnie wymieszaj i wlej bulion. Gotuj pod przykryciem do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie (ok. 20-30 min).

Ugotowane w bulionie warzywa zmiksuj na gładki krem, dodaj szklankę mleka i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki i ponownie zmiksuj.

Zupę podawaj z pysznymi grzankami.

Przygotowanie grzanek

Posiekaj drobno czosnek, wymieszaj z olejem, szczyptą soli i ziołami. Tak przygotowanym olejem polej grzanki i dokładnie wymieszaj, żeby były równo pokryte pachnącą mieszanką. Następnie połóż je na suchą patelnię i chwilę praż do czasu, aż zaczną się złocić i intensywnie pachnieć.

Smacznego!

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.