Pappardelle z warzywami
Lista składników:
-
-
125g
mąki niskobiałkowej PKU
-
5g
babki płesznik
-
80g
wody
-
10g
oliwy z oliwek
-
sól
-
100g
pulpy pomidorowej
-
50g
pomidorków koktajlowych
-
40g
cukinii
-
40g
cebuli
-
38g
oliwy z oliwek
-
5g
czosnku
-
5g
chili
-
2g
świeżego oregano
-
2g
świeżej bazylii
-
sól i pieprz
-
czarny mielony
-
Sposób przygotowania:
Babkę namoczyć w 30 g wody przez 10 minut. Dodać do mąki wraz z solą. Dolać 50 g wody, oliwę, oliwę i wyrabiać. Odstawić na 10 minut. Wałkować i wykrawać pożądany kształt. Gotować w dużej ilości osolonej wody przez 2-3 minuty. Mieszać co chwilkę.
Przygotowanie warzyw
Posiekać drobno chili. Cukinię, cebulę pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić czosnek, chili, cebulę i cukinię. Pomidor koktajlowy smażyć przez 3 minuty. Dodać pulpę i zioła. Gotować kolejne 5 minut. Dodać makaron do sosu i doprawić do smaku. Wymieszać całość i serwować.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
330.09 -
Białko (g)
1.67 -
Fenyloalanina (mg)
66.05