Pieczone warzywa a'la frytki
      Lista składników:
- 
                
- 
              
1
duża marchewka
 - 
              
1
duży korzeń pietruszki
 - 
              
1
batat
 - 
              
¼
korzenia selera
 - 
              
1
ziemniak
 - 
              
2
łyżki oleju rzepakowego
 - 
              
1
łyżeczka ziół prowansalskich
 
 - 
              
 
- 
        
1 łyżka oleju waży 10 g
 
Sposób przygotowania:
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 °C.
 - Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem.
 - Obrane, umyte i osuszone warzywa kroimy w słupki.
 - Przekładamy do miski i skrapiamy olejem.
 - Dodajemy zioła prowansalskie i oprószamy solą. Dokładnie mieszamy.
 - Warzywa rozkładamy równomiernie na przygotowanej blaszce.
 - Pieczemy ok 40 min. do zrumienienia.
 
W 1 porcji
- 
      
      Energia (kcal)
127.47 - 
      
      Białko (g)
2.15 - 
      
      Fenyloalanina (mg)
103.12