Placki ziemniaczane

Lista składników:
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Następnie zetrzeć na tarce.Jeśli w startych ziemniakach będzie dużo wody, należy jej część odsączyć. Pokroić cebulę na drobną kostkę i dodać do ziemniaków. Do masy dodać zamiennik jaja n/białkowy PKU, skrobię, przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na złoty kolor. Podawać z cukrem, śmietaną, sosem grzybowym lub ulubioną sałatką jarzynową.
Wartość odżywcza
Energia (kcal) na 100g - 122,3kcal
Białko (g) na 100g - 1,3g
Fenyloalanina (mg) na 100g - 76mg
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)