Sos pomidorowy

Sos pomidorowy

Porcje: 1

Lista składników:

Sposób przygotowania:

Pomidory parzymy wrzątkiem około 2-3 minut i zdejmujemy z nich skórkę. Następnie z pomidorów usuwamy szypułki i kroimy je dość drobno. Wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu. Po około 15 minutach sos miksujemy. Dodajemy oregano i inne przyprawy do smaku. Gotujemy dosyć długo na małym ogniu, aż sos uzyska pożądaną przez nas konsystencję. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy. Do garnka nalewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i czosnek, dosypujemy oregano, szczyptę soli i dusimy przez kilka minut. Dodajemy przecier z pomidorów, cukier i dusimy przez 20 minut.

Gotowe!

 

Wartość odżywcza

Energia (kcal) na 100g - 47,9kcal

Białko (g) na 100g - 1g

Fenyloalanina (mg) na 100g - 28,7mg

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.