Sos pomidorowy

Lista składników:
Sposób przygotowania:
Pomidory parzymy wrzątkiem około 2-3 minut i zdejmujemy z nich skórkę. Następnie z pomidorów usuwamy szypułki i kroimy je dość drobno. Wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu. Po około 15 minutach sos miksujemy. Dodajemy oregano i inne przyprawy do smaku. Gotujemy dosyć długo na małym ogniu, aż sos uzyska pożądaną przez nas konsystencję. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy. Do garnka nalewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i czosnek, dosypujemy oregano, szczyptę soli i dusimy przez kilka minut. Dodajemy przecier z pomidorów, cukier i dusimy przez 20 minut.
Gotowe!
Wartość odżywcza
Energia (kcal) na 100g - 47,9kcal
Białko (g) na 100g - 1g
Fenyloalanina (mg) na 100g - 28,7mg
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)