Świąteczny barszczyk z krokietami

Lista składników:
Sposób przygotowania:
Barszcz
Buraki dokładnie umyć i obrać. Następnie zetrzeć razem z jabłkiem na tarce jarzynowej o grubych oczkach. 2/3 buraków z jabłkiem włożyć do dużego garnka i dodać resztę składników poza majerankiem. Czosnek dodać nieobrany, tylko przekrojony w poprzek. Całość zalać bulionem warzywnym i postawić na ogniu nie pozwalając, żeby barszcz się zagotował (ma tylko delikatnie „mrugać’’). Po ok. 2-3 godzinach doprawić do smaku i zdjąć z ognia. Wtedy dosypać pozostałą 1/3 startych buraków bez jabłka i roztarty w dłoniach majeranek. Zostawić do ostygnięcia. Barszcz podawać z makaronem niskobiałkowym PKU, krokietami PKU lub pierogami PKU.
Krokiety
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, zioła i wymieszać. Dodać ProZero, roztopione masło, koncentrat i wymieszać na gładką masę, aby nie było grudek. Rozgrzać patelnię teflonową, dodać odrobinę oleju i wlać ciasto (rozlewać równomiernie po całej patelni). Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron. Po wystudzeniu zwinąć w nie kapustę i zanurzyć w kleju z mąki i wody. Obtoczyć w bułce tartej PKU i smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
293.84 -
Białko (g)
2.29 -
Fenyloalanina (mg)
134.66