Świąteczny barszczyk z krokietami

Świąteczny barszczyk z krokietami

Porcje: 6

Lista składników:

  • Barszcz

    • 1 kg

      buraków

    • 200 g

      kwaśnego jabłka

    • 2 l

      bulionu warzywnego

    • 40 g

      suszonych śliwek

    • 2

      liście laurowe

    • 2

      ziela angielskie

    • 1 g

      majeranek

    • 2

      łyżki octu jabłkowego

    • 1 g

      sól i pieprz

  • Farsz do krokietów

    • 300 g

      odciśniętej kapusty kiszonej

    • 60 g

      marchwi

    • 100 g

      cebuli

    • 60 g

      pieczarek

    • 2

      łyżki oleju rzepakowego

  • Naleśniki

    • 120 g

      mąki niskobiałkowej PKU

    • 180 ml

      ProZero

    • 1

      łyżka roztopionego masła

    • 1

      łyżka koncentratu pomidorowego

    • 1g

      sól

    • 4

      łyżki oleju do smażenia

  • Panierka

    • 45 g

      mąki niskobiałkowej PKU

    • ½

      szklanki wody

    • 30 g

      bułki tartej PKU

    • 4

      łyżki oleju rzepakowego

  • Wartości odżywcze klarownego barszczu (zjadanego bez buraków i pozostałych warzyw) są trudne do określenia przy użyciu metod szacunkowych.

Sposób przygotowania:

Barszcz

  • Buraki i obrane jabłko ścieramy do osobnych misek na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
  • 2/3 startych buraków i całe starte jabłko wkładamy do dużego garnka i dodajemy nieobrane, przekrojone w poprzek ząbki czosnku, suszone śliwki i wszystkie przyprawy oprócz majeranku, octu jabłkowego, pieprzu i soli.
  • Całość zalewamy bulionem warzywnym i podgrzewamy przez ok. 2-3 h na bardzo małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania.
  • Po tym czasie dodajemy ocet jabłkowy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zdejmujemy z ognia.
  • Następnie dosypujemy pozostałą część surowych startych buraków i roztarty w dłoniach majeranek. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
  • Ciepły barszcz podajemy z krokietami, pierogami lub makaronem niskobiałkowym PKU.

Krokiety

Farsz:

  • Kapustę kiszoną odciskamy dokładnie, drobno siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego drobno posiekaną cebulę, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pieczarki. Dusimy na średnim ogniu przez 5 minut.
  • Następnie do patelni dodajemy posiekaną kapustę i kontynuujemy duszenie na małym ogniu przez minimum kwadrans. Jeśli po tym czasie kapusta jest nadal twarda możemy dodać 2-3 łyżki wody i wydłużyć czas duszenia. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.

Naleśniki:

  • Do miski wsypujemy mąkę PKU sól i mieszamy.
  • Wlewamy ProZero, roztopione masło, dodajemy koncentrat pomidorowy i całość dokładnie mieszamy widelcem lub rózgą. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.
  • Rozgrzewamy patelnię teflonową i za pomocą pędzelka lub ręcznika papierowego smarujemy cienką warstwą oleju. Wlewamy porcję ciasta i rozprowadzamy równomiernie po całej patelni.
  • Naleśniki smażymy na złoty kolor z obu stron.
  • Po delikatnym przestudzeniu na każdy naleśnik nakładamy nadzienie z kapusty i zwijamy w krokieta.
  • Panierujemy: mąkę PKU i wodę mieszamy dokładnie w głębokim talerzu. Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą PKU. Krokiety pojedynczo zanurzamy w zawiesinie z mąki i wody, a następnie obtaczamy w tartej bułce PKU. Smażymy na oleju na złoty kolor.
W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)
    264.82

  • białko

    Białko (g)
    12.84

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    381.76

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.