Świąteczny barszczyk z krokietami
Lista składników:
-
Barszcz
-
1 kg
buraków
-
200 g
kwaśnego jabłka
-
2 l
bulionu warzywnego
-
40 g
suszonych śliwek
-
2
liście laurowe
-
2
ziela angielskie
-
1 g
majeranek
-
2
łyżki octu jabłkowego
-
1 g
sól i pieprz
-
-
Farsz do krokietów
-
300 g
odciśniętej kapusty kiszonej
-
60 g
marchwi
-
100 g
cebuli
-
60 g
pieczarek
-
2
łyżki oleju rzepakowego
-
-
Naleśniki
-
120 g
mąki niskobiałkowej PKU
-
180 ml
ProZero
-
1
łyżka roztopionego masła
-
1
łyżka koncentratu pomidorowego
-
1g
sól
-
4
łyżki oleju do smażenia
-
-
Panierka
-
45 g
mąki niskobiałkowej PKU
-
½
szklanki wody
-
30 g
bułki tartej PKU
-
4
łyżki oleju rzepakowego
-
-
Wartości odżywcze klarownego barszczu (zjadanego bez buraków i pozostałych warzyw) są trudne do określenia przy użyciu metod szacunkowych.
Sposób przygotowania:
Barszcz
- Buraki i obrane jabłko ścieramy do osobnych misek na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
- 2/3 startych buraków i całe starte jabłko wkładamy do dużego garnka i dodajemy nieobrane, przekrojone w poprzek ząbki czosnku, suszone śliwki i wszystkie przyprawy oprócz majeranku, octu jabłkowego, pieprzu i soli.
- Całość zalewamy bulionem warzywnym i podgrzewamy przez ok. 2-3 h na bardzo małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania.
- Po tym czasie dodajemy ocet jabłkowy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zdejmujemy z ognia.
- Następnie dosypujemy pozostałą część surowych startych buraków i roztarty w dłoniach majeranek. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
- Ciepły barszcz podajemy z krokietami, pierogami lub makaronem niskobiałkowym PKU.
Krokiety
Farsz:
- Kapustę kiszoną odciskamy dokładnie, drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego drobno posiekaną cebulę, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pieczarki. Dusimy na średnim ogniu przez 5 minut.
- Następnie do patelni dodajemy posiekaną kapustę i kontynuujemy duszenie na małym ogniu przez minimum kwadrans. Jeśli po tym czasie kapusta jest nadal twarda możemy dodać 2-3 łyżki wody i wydłużyć czas duszenia. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.
Naleśniki:
- Do miski wsypujemy mąkę PKU sól i mieszamy.
- Wlewamy ProZero, roztopione masło, dodajemy koncentrat pomidorowy i całość dokładnie mieszamy widelcem lub rózgą. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.
- Rozgrzewamy patelnię teflonową i za pomocą pędzelka lub ręcznika papierowego smarujemy cienką warstwą oleju. Wlewamy porcję ciasta i rozprowadzamy równomiernie po całej patelni.
- Naleśniki smażymy na złoty kolor z obu stron.
- Po delikatnym przestudzeniu na każdy naleśnik nakładamy nadzienie z kapusty i zwijamy w krokieta.
- Panierujemy: mąkę PKU i wodę mieszamy dokładnie w głębokim talerzu. Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą PKU. Krokiety pojedynczo zanurzamy w zawiesinie z mąki i wody, a następnie obtaczamy w tartej bułce PKU. Smażymy na oleju na złoty kolor.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
264.82 -
Białko (g)
12.84 -
Fenyloalanina (mg)
381.76