Tradycyjna zupa ziemniaczana

Lista składników:
Sposób przygotowania:
Przygotować wywar: wodę z solą i ziemniakami gotować na lekkim ogniu. Włoszczyznę zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, dodać starta włoszczyznę i doprawić, podsmażyć, a następnie dusić, wolno dodając wodę. Gdy włoszczyzna będzie miękka, dodać do wywaru z ziemniakami. Całość doprawić, posypać świeżo siekaną natką pietruszki. Dla podniesienia wartości odżywczych zupy można dodać ProZero lub podawać z ulubioną n/białkową grzanką PKU.
Wartość odżywcza
Energia (kcal) na 100g - 32,7kcal
Białko (g) na 100g - 0,5g
Fenyloalanina (mg) na 100g - 21,7mg
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)