Węgierska zupa pieczarkowa z bazylią i kluskami

Lista składników:
Sposób przygotowania:
Zupa
Pieczarki umyć, razem z cebulą pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Marchewkę, pietruszkę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić i przesmażyć cebulę, warzywa i pieczarki. Dodać przyprawy i zalać bulionem. Gotować 15 minut.
Kluski
Wodę wlać do rondelka, dodać masło i zagotować. Wsypać mąkę, sól, pieprz i mieszać. Posiekać bazylię i dodać do mąki, całość wymieszać. Wyłożyć na blat ciasto i wyrabiać, aż będzie elastyczne. Poszarpać w palcach i wrzucić na wrzącą zupę.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
132.18 -
Białko (g)
1.81 -
Fenyloalanina (mg)
78.81