Zupa cebulowa

Lista składników:
Sposób przygotowania:
Do szerokiego garnka wlewamy olej, dodajemy gałązki tymianku oraz pokrojoną w cienkie plastry cebulę. Smażenie cebuli to kluczowy element, musi przebiegać powoli, na najniższym płomieniu/mocy oraz długo. Pozwoli to na uzyskanie brązowej i miękkiej cebuli. Do odpowiednio usmażonej cebuli dodajemy całość białego wina i gotujemy ok 5 minut po czym wlewamy całość bulionu warzywnego. Na tym etapie dodajemy przyprawy i bezpieczną ilość soli. Zupa wymaga powolnego gotowania jeszcze przez ok 1h, aby nabrała smaku przez co ostateczny smak słony ustalamy na końcu. aby uniknąć przesolenia.
Zupę podajemy z grzanką z pieczywa oraz sera PKU.
Smacznego!
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)