Zupa dyniowa z salsą mango

Lista składników:
Sposób przygotowania:
Umyj dynię, następnie pokrój ją na kawałki, łyżką usuń nasiona, a skórkę obierz obieraczką do warzyw. Miąższ pokrój w kostkę.
Do garnka wrzuć pokrojoną cebulę i smaż na oliwie i maśle (ok. 5 minut co chwilę mieszając). Dodaj czosnek, starty imbir oraz dynię, dopraw solą i smaż, co chwilę mieszając. Wsyp kurkumę i ostrą paprykę, wymieszaj i smaż jeszcze przez minutę.
Wlej gorący bulion i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut do miękkości dyni. Zupę zmiksuj na gładkie puree, dodaj mleko kokosowe i jeszcze raz zmiksuj.
Podawaj z salsą mango: mango obierz i pokrój w małą kosteczkę, dodaj drobno posiekaną ostrą papryczkę bez pestek, skrop sokiem z limonki, syropem klonowym i oliwą. Wymieszaj z posiekaną kolendrą i gotowe!
Smacznego!
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)