Zupa dyniowa z salsą mango

Zupa dyniowa z salsą mango

Porcje:

Lista składników:

Sposób przygotowania:

Umyj dynię, następnie pokrój ją na kawałki, łyżką usuń nasiona, a skórkę obierz obieraczką do warzyw. Miąższ pokrój w kostkę.

Do garnka wrzuć pokrojoną cebulę i smaż na oliwie i maśle (ok. 5 minut co chwilę mieszając). Dodaj czosnek, starty imbir oraz dynię, dopraw solą i smaż, co chwilę mieszając. Wsyp kurkumę i ostrą paprykę, wymieszaj i smaż jeszcze przez minutę.

Wlej gorący bulion i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut do miękkości dyni. Zupę zmiksuj na gładkie puree, dodaj mleko kokosowe i jeszcze raz zmiksuj.

Podawaj z salsą mango: mango obierz i pokrój w małą kosteczkę, dodaj drobno posiekaną ostrą papryczkę bez pestek, skrop sokiem z limonki, syropem klonowym i oliwą. Wymieszaj z posiekaną kolendrą i gotowe!

Smacznego!

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.