Zupa krem z pora

Lista składników:
Sposób przygotowania:
Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasnozieloną część, dokładnie opłukać, pokroić na plasterki. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Do dużego, szerokiego garnka wlać oliwę, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 - 3 minuty, aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać.
Zwiększyć ogień, wlać wodę lub bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut.
Podawać na ciepło z dodatkiem grzanek z pieczywa PKU.
Smacznego!
Wartość odżywcza
Energia (kcal) na 100g - 38,6kcal
Białko (g) na 100g - 1,1g
Fenyloalanina (mg) na 100g - 58,4mg
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)