Żurek

Żurek

Porcje: 4

Lista składników:

    • 500 g

      bulionu warzywnego

    • 150 g

      ProZero

    • 40 g

      boczniaków

    • 60 g

      cebuli

    • 10 g

      czosnku

    • 3 g

      majeranku tartego

    • 120 g

      ziemniaków

    • 80 g

      marchwi

    • 3 g

      liści laurowych

    • 2 g

      ziela angielskiego

    • 150 g

      wody z kiszonej kapusty

    • sól i pieprz czarny mielony do smaku.

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Boczniaki pokroić w paski.

W garnku rozgrzać olej, przesmażyć cebulę, czosnek, boczniaki. Zalać bulionem, zagotować. Dodać ProZero, ziemniaki i tartą marchew. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować, aż ziemniaki zmiękną. Dodać wodę z kiszonej kapusty i majeranek.

Gotować całość około 10 minut. Doprawić do smaku.

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)
    77.66

  • białko

    Białko (g)
    2.17

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    99

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.