Pasta z pieczonego kalafiora
Lista składników:
-
-
1
kalafior
-
1g
kurkumy
-
1,5g
kminu
-
1/4
czarnej gorczycy
-
1
łyżka oleju roślinnego
-
2
łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
-
1g
czarny pieprz
-
-
Łyżka oleju to 10 gram
Sposób przygotowania:
W garnku zagotować osoloną wodę z łyżeczką kurkumy. Wrzucić małe różyczki kalafiora na około 2 minuty. Odcedzić i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Obsypać przyprawami i skropić olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 18 minut, aż będzie miękki. Po upieczeniu, przełożyć do miski, dodać kilka łyżek oliwy. Doprawić wedle uznania i odstawić do schłodzenia.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)