Pierogi - różne farsze

pierogi przepis
  • Data publikacji: 01.07.2019
  • 10 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Ciasto na pierogi

Składniki

  • mąka PKU – 250 g;
  • babka płesznik – 5 g;
  • drożdże – 3 g;
  • mleko ProZero – 50 ml
  • ciepła woda – ilość taka, by powstało elastyczne ciasto.

Sposób przygotowania

1. Do mleka dodać drożdże, babkę i odstawić na 10 minut. Wodę zagotować.

2. Do miski wsypać mąkę, dodać mieszaninę drożdży, babki i mleka. Dolewać powoli ciepłą wodę i mieszać drewnianą łyżką.

3. Następnie wyłożyć ciasto na blat i wyrobić ręcznie. Jeżeli ciasto będzie zbyt luźne, to możemy podsypać mąką.

Farsz

Składniki

  • ziemniaki – 500 g;
  • szpinak – 250 g;
  • cebula – 100 g;
  • czosnek – 10 g;
  • gałka muszkatołowa – 1 łyżeczka;
  • margaryna – 40 g.

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obrać i ugotować. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na margarynie. Dodawać etapami umyty szpinak. Całość przesmażyć.

2. Dodać całość do ugniecionych ziemniaków i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Wartość odżywcze

 
Pierogi - różne farsze
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Ciasto:
Mąka PKU
250
211,6
0,6
28,5
Babka pszennik (łupiny)
5
Drożdże instant
3
Mleko ProZero
50
Woda
120
Suma
428
Farsz;
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Ziemniaki
500
81,8
2
100,2
Szpinak
250
Cebula
100
Czosnek
10
Gałka muszkatałowa (1 łyżeczka)
5
margaryna
40
SUMA
905
W połączeniu:
Suma 1333 123,5 1,6 77,2

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.