Pierogi - różne farsze
- Data publikacji: 01.07.2019
- 10 min
Ciasto na pierogi
Składniki
- mąka PKU – 250 g;
- babka płesznik – 5 g;
- drożdże – 3 g;
- mleko ProZero – 50 ml
- ciepła woda – ilość taka, by powstało elastyczne ciasto.
Sposób przygotowania
1. Do mleka dodać drożdże, babkę i odstawić na 10 minut. Wodę zagotować.
2. Do miski wsypać mąkę, dodać mieszaninę drożdży, babki i mleka. Dolewać powoli ciepłą wodę i mieszać drewnianą łyżką.
3. Następnie wyłożyć ciasto na blat i wyrobić ręcznie. Jeżeli ciasto będzie zbyt luźne, to możemy podsypać mąką.
Farsz
Składniki
- ziemniaki – 500 g;
- szpinak – 250 g;
- cebula – 100 g;
- czosnek – 10 g;
- gałka muszkatołowa – 1 łyżeczka;
- margaryna – 40 g.
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obrać i ugotować. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na margarynie. Dodawać etapami umyty szpinak. Całość przesmażyć.
2. Dodać całość do ugniecionych ziemniaków i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Wartość odżywcze
|
|
||||
| Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
|---|---|---|---|---|
|
|
||||
| Mąka PKU |
|
|
|
|
| Babka pszennik (łupiny) |
|
|||
| Drożdże instant |
|
|||
| Mleko ProZero |
|
|||
| Woda |
|
|||
| Suma |
|
|||
|
|
||||
| Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
| Ziemniaki |
|
|
|
|
| Szpinak |
|
|||
| Cebula |
|
|||
| Czosnek |
|
|||
| Gałka muszkatałowa (1 łyżeczka) |
|
|||
| margaryna |
|
|||
| SUMA |
|
|||
|
|
||||
| Suma | 1333 | 123,5 | 1,6 | 77,2 |
Smacznego!