Antipasti

Antipasti warzywne

Porcje:

Lista składników:

    • 1

      bakłażan

    • 1

      cukinia

    • 1

      łyżeczka soli

    • 100g

      małe pieczarki

    • 2

      spiczaste czerwone papryki

    • ¼

      łyżeczki pieprzu

    • 2

      ząbki czosnku

    • 1

      łyżeczka suszonego rozmarynu

    • 1

      łyżeczka suszonego oregano

    • 5

      łyżek oliwy z oliwek

    • 2

      łyżki ciemnego octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

Bakłażan i cukinię umyj, oczyść i pokrój wzdłuż lub w poprzek, w plastry. Plastry bakłażana oprósz ½ łyżeczki soli. Pieczarki oczyść. Papryki pokrój w ćwiartki, usuń pestki, nasadę szypułki i umyj ćwiartki z wierzchu i w środku. Plastry bakłażana osusz na papierowym ręczniku. Rozłóż warzywa w głębokim i płaskim wkładzie do gotowania na parze i dopraw ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Obierz ząbki czosnku, a 1 ząbek włóż do pojemnika miksującego i rozdrobnij. Do czosnku w pojemniku miksującym wlej 1 litr ciepłej wody, umocuj głęboki wkład do gotowania na parze, zawieś w nim płaski wkład, zamknij pokrywę i gotuj przez 10 minut. Po upływie czasu gotowania zdejmij cały zestaw do gotowania na parze i odstaw na bok.

Resztę czosnku i zioła włóż do pojemnika miksującego i rozdrobnij. Dodaj oliwę z oliwek i ocet balsamiczny, po czym wszystko wymieszaj.

Włóż warzywa do salaterki, polej je mieszaniną oleju i pozostaw na co najmniej 1 godzinę do naciągnięcia. I gotowe!

Smacznego! 

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.