Antipasti
Lista składników:
-
-
1
bakłażan
-
1
cukinia
-
1
łyżeczka soli
-
100g
małe pieczarki
-
2
spiczaste czerwone papryki
-
¼
łyżeczki pieprzu
-
2
ząbki czosnku
-
1
łyżeczka suszonego rozmarynu
-
1
łyżeczka suszonego oregano
-
5
łyżek oliwy z oliwek
-
2
łyżki ciemnego octu balsamicznego
-
Sposób przygotowania:
Bakłażan i cukinię umyj, oczyść i pokrój wzdłuż lub w poprzek, w plastry. Plastry bakłażana oprósz ½ łyżeczki soli. Pieczarki oczyść. Papryki pokrój w ćwiartki, usuń pestki, nasadę szypułki i umyj ćwiartki z wierzchu i w środku. Plastry bakłażana osusz na papierowym ręczniku. Rozłóż warzywa w głębokim i płaskim wkładzie do gotowania na parze i dopraw ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Obierz ząbki czosnku, a 1 ząbek włóż do pojemnika miksującego i rozdrobnij. Do czosnku w pojemniku miksującym wlej 1 litr ciepłej wody, umocuj głęboki wkład do gotowania na parze, zawieś w nim płaski wkład, zamknij pokrywę i gotuj przez 10 minut. Po upływie czasu gotowania zdejmij cały zestaw do gotowania na parze i odstaw na bok.
Resztę czosnku i zioła włóż do pojemnika miksującego i rozdrobnij. Dodaj oliwę z oliwek i ocet balsamiczny, po czym wszystko wymieszaj.
Włóż warzywa do salaterki, polej je mieszaniną oleju i pozostaw na co najmniej 1 godzinę do naciągnięcia. I gotowe!
Smacznego!
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)