Ciasto z rodzynkami

ciasto z rodzinkami

Porcje: 1

Lista składników:

    • 400g

      mąki n/b PKU

    • 150g

      wody

    • 100g

      ProZero

    • 65g

      cukru pudru

    • 30g

      rodzynek suszonych

    • 25g

      masła extra 82% tł.

    • 20g

      drożdży świeżych prasowanych

    • 10g

      babki płesznik

    • 15g

      oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

    • 5g

      cukru waniliowego

    • 4g

      proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

W ciepłym ProZero wymieszać babkę płesznik, drożdże i cukier puder. Odstawić na 10 minut. Do miski dodać mąkę n/b PKU, roztopione mało extra, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość wymieszać. Dodać do całości w misce drożdże z ProZero i dokładnie wymieszać dodając ciepłej wody. Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od boków ścianki miski. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać. Przygotować foremkę do ciasta. Nałożyć do foremki ciasto i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180ºC przez ok. 60 min. Dla podniesienia wartości odżywczych na porcję ciasta można położyć łyżeczkę ubitej śmietany 36% tł. oraz starty batonik VitaBite**.

Smacznego!

Na 100g
  • kcal

    Energia (kcal)
    263.6

  • białko

    Białko (g)
    0.6

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    26.5

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.