Czerwone smoothie z buraka i...

Lista składników:
Sposób przygotowania:
- Jeśli gotujemy buraka należy go umyć (nie obierać). Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości przez ok. 1 godzinę i 15 minut. Odcedzić, ostudzić i obrać ze skórki.
- Buraka ugotowanego lub świeżego pokroić na kawałki i włożyć do pojemnika blendera.
- Ananasa umyć i odkroić potrzebą część. Obrać dość grubo ze skórki, tak aby pozostał sam miękki miąższ, odkroić twardy środek. Miąższ pokroić na kawałki i dodać do buraka.
- Dodać obranego banana, sok z pomarańczy, obrany i pokrojony na plasterki imbir, wodę oraz sok z limonki lub cytryny. Zmiksować w stojącym blenderze na gładkie smoothie. Do dekoracji można użyć seler naciowy lub kawałki ananasa.
Wartości odżywcze
Energia (kcal) na 100g - 43,5kcal
Białko (g) na 100g - 0,7g
Fenyloalanina (mg) na 100g - 29,5mg
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)