Czerwone smoothie z buraka i...

czerwone smoothie z buraka

Porcje: 1

Lista składników:

    • 100g

      burak średniej wielkości (ugotowany lub świeży),

    • 240g

      1/3 świeżego ananasa

    • 120g

      banan

    • 240g

      pomarańcza (wyciśnięty sok),

    • 2cm

      kawałek imbiru

    • 1

      szklanka zimnej wody

    • 25g

      sok z 1/2 limonki lub cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli gotujemy buraka należy go umyć (nie obierać). Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości przez ok. 1 godzinę i 15 minut. Odcedzić, ostudzić i obrać ze skórki.
  2. Buraka ugotowanego lub świeżego pokroić na kawałki i włożyć do pojemnika blendera.
  3. Ananasa umyć i odkroić potrzebą część. Obrać dość grubo ze skórki, tak aby pozostał sam miękki miąższ, odkroić twardy środek. Miąższ pokroić na kawałki i dodać do buraka.
  4. Dodać obranego banana, sok z pomarańczy, obrany i pokrojony na plasterki imbir, wodę oraz sok z limonki lub cytryny. Zmiksować w stojącym blenderze na gładkie smoothie. Do dekoracji można użyć seler naciowy lub kawałki ananasa.
Na 100g
  • kcal

    Energia (kcal)
    43.5

  • białko

    Białko (g)
    0.7

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    29.5

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.