Kisiel marchewkowy

Kisiel marchewkowy

Porcje: 4

Lista składników:

    • 1

      szklanka soku marchewkowego

    • ½

      szklanka soku pomarańczowego

    • 1

      łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

    • 1

      łyżka syropu z agawy (lub innego)

    • ¼

      łyżeczki mielonego imbiru

    • ¼

      łyżeczki cynamonu

    • 2

      łyżki mąki ziemniaczanej

    • 4

      łyżki wody

    • 2

      łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  • W szklance mieszamy wodę, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną.
  • Do niedużego rondelka dodajemy wszystkie pozostałe składniki i stopniowo podgrzewamy na małym ogniu delikatnie mieszając.
  • Kiedy zawartość rondelka będzie bliska wrzeniu zmniejszamy ogień i przygotowujemy trzepaczkę.
  • Stopniowo wlewamy zawiesinę z mąki ziemniaczanej i kontynuując podgrzewanie mieszamy do momentu, aż kisiel zgęstnieje.
  • Gorący kisiel przelewamy do małych miseczek lub szklanek i podajemy.
  • Na wierzch można zetrzeć dodatkowo odrobinę skórki pomarańczowej lub oprószyć szczyptą cynamonu.
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    140

  • białko

    Białko (g)
    1.15

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    46.9

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.