Kiszone buraki

kiszone buraczki przepis

Porcje: 8

Lista składników:

    • 1kg

      czerwonych buraków, obranych

    • 3

      ząbki czosnku, 15 g

    • 2

      ziarenka pieprzu

    • 1

      liść laurowy

    • 1

      łyżka soli, 20 g

    • 3

      szklanki wody mineralnej, niegazowanej

Sposób przygotowania:

1 duży słój 2-3 litrowy lub 2 mniejsze (1-litrowe)

Przygotowanie:

  • Umyte i obrane buraki kroimy na mniejsze kawałki.

  • Przekładamy je do słoików i dociskamy.

  • Wrzucamy czosnek, pieprz i liść laurowy.

  • Ponownie dociskamy i zalewamy wodą z solą.

  • Delikatnie potrząsamy słoikiem, żeby usunąć pęcherzyki powietrza spomiędzy buraków.

  • Zakręcamy szczelnie i odstawiamy na kilka dni do zakiszenia.

  • Tak przygotowywane kiszone buraki przechowujemy przez 2-3 tygodnie w temperaturze 0-10 st. C.

W 1 porcji:

  • kcal

    Energia (kcal)
    55.35

  • białko

    Białko (g)
    2.37

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    106.31

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.