Kiszone buraki
Lista składników:
-
-
1kg
czerwonych buraków, obranych
-
3
ząbki czosnku, 15 g
-
2
ziarenka pieprzu
-
1
liść laurowy
-
1
łyżka soli, 20 g
-
3
szklanki wody mineralnej, niegazowanej
-
Sposób przygotowania:
1 duży słój 2-3 litrowy lub 2 mniejsze (1-litrowe)
Przygotowanie:
-
Umyte i obrane buraki kroimy na mniejsze kawałki.
-
Przekładamy je do słoików i dociskamy.
-
Wrzucamy czosnek, pieprz i liść laurowy.
-
Ponownie dociskamy i zalewamy wodą z solą.
-
Delikatnie potrząsamy słoikiem, żeby usunąć pęcherzyki powietrza spomiędzy buraków.
-
Zakręcamy szczelnie i odstawiamy na kilka dni do zakiszenia.
-
Tak przygotowywane kiszone buraki przechowujemy przez 2-3 tygodnie w temperaturze 0-10 st. C.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
55.35 -
Białko (g)
2.37 -
Fenyloalanina (mg)
106.31