Kiszone cytryny

Kiszone cytryny

Porcje:

Lista składników:

    • 20

      niewielkich cytryn

    • 200 g

      gruboziarnistej soli morskiej

    • 2

      laski cynamonu

    • 2

      listki laurowe

Sposób przygotowania:

10 cytryn dokładnie umyj i oczyść szczoteczką. Włóż do miski, zalej wodą i mocz je przez kilka godzin. Odsącz je, natnij na krzyż i wsyp po łyżce soli między nacięciami. Odstaw na bok. Z pozostałych 10 cytryn wyciśnij sok. Do słoików (wystarczą dwa litrowe) wsyp po łyżce soli, ułóż cytryny, dodaj po lasce cynamonu i liściu laurowym. Wsyp resztę soli i dodaj wyciśnięty sok. Jeśli słoiki nie są do końca wypełnione, dolej wrzącą wodę. Zakręć szczelnie i odstaw w chłodne miejsce. Będą gotowe za 4 tygodnie. Co jakiś czas wstrząsaj słoikiem.

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.