Konfitura z gruszki i cytryny

konfitura z gruszką i cytryną

Porcje:

Lista składników:

    • 1kg

      gruszek

    • 300g

      cukru

    • 50g

      sok z 1 cytryny

    • 1

      szkl. wody

  • • Konfitura będzie idealnym dodatkiem do naleśników, tostów oraz jedzenia prosto ze słoika.

  • • Brak możliwości przeliczenia wartości odżywczej w jednej porcji. Każdej osobie ilość porcji, w zależności od rodzaju i dojrzałości gruszek oraz czasu gotowania konfitury może wyjść inna. Aby obliczyć wartość odżywczą w zjedzonej ilości, należałoby zważy

Sposób przygotowania:

  • Obrane gruszki kroimy na kawałki i przekładamy do garnka.
  • Skrapiamy sokiem z cytryny, wlewamy szklankę wody i gotujemy przez ok. 15 min.
  • Następnie dodajemy cukier i gotujemy aż woda wyparuje.
  • Gorące powidła gruszkowe przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.
-
  • kcal

    Energia (kcal)
    1792

  • białko

    Białko (g)
    6.2

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    439

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.