Marmolada dyniowo - pomarańczowa
Lista składników:
-
-
1kg
dyni
-
2
pomarańcze
-
sok z 3 cytryn
-
40g
korzenia imbiru
-
700ml
wody
-
700g
cukru (można mniej jeśli wolicie mniej słodkie)
-
laska cynamonu lub 1/3 zmielonego
-
4-5
goździków
-
Sposób przygotowania:
Dynię umyć, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Przełożyć do dużego garnka. Pomarańcze dokładnie wyczyścić i umyć, pokroić na kawałeczki. Dodać do dyni razem z wyciśniętym sokiem z cytryn. Dodać obrany i starty imbir. Wlać wodę, wymieszać i zagotować. Wrzucić cynamon i goździki. Na małym ogniu gotować bez przykrywania około godzinę, czasem wymieszać.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)