Ostre paluszki dyniowe z dipem

Ostre paluszki dyniowe z dipem

Porcje:

Lista składników:

    • 1

      dynia hokkaido

    • 1

      łyżka suszonej ostrej papryki

    • 1

      łyżeczka chilli w płatkach

    • 1

      łyżeczka soli

    • 30 ml

      oliwy z oliwek

    • 25 g

      bułki tartej PKU

    • 25 g

      startego parmezanu niskobiałkowego

    • ½

      pęczka natki pietruszki

    • 1

      pomarańcza

    • 125 g

      twarożku niskobiałkowego

    • 125 g

      jogurtu naturalnego niskobiałkowego

    • pieprz

Sposób przygotowania:

Dynię umyj, podziel na pół i usuń pestki. Następnie pokrój ją w podłużne słupki. Do miski wsyp paprykę ostrą, chili w płatkach, 1 łyżeczkę soli i oliwę z oliwek i wszystko wymieszaj. Tak powstałą mieszanką przypraw posyp pokrojoną w słupki dynię. Paluszki dyniowe umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułkę tartą i parmezan wsyp do miski, wymieszaj. Paluszki oprósz połową serowej panierki i piecz 15 minut w nagrzanym piekarniku. Następnie ostrożnie przewróć na drugą stronę i posyp resztą panierki. Piecz kolejne 15 minut.

Natkę pietruszki umyj, odsącz z wody, oberwij listki i wrzuć do blendera. Po zmiksowaniu zgarnij łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Pomarańczę umyj w gorącej wodzie, osusz i z połowy zetrzyj skórkę do pojemnika miksującego. Następnie wyciśnij sok i wlej 2 łyżki do skórki. Dodaj do pojemnika miksującego twarożek, jogurt naturalny i 2 szczypty pieprzu. Dopraw do smaku solą i pieprzem i ponownie mieszać. Upieczone paluszki dyniowe podaj z dipem.

Smacznego!

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.