Pyszna galaretka z ogryzków i skórek

galaretka z ogryzków i skórek jabłka

Porcje: 1

Lista składników:

Sposób przygotowania:

Krok 1. Włóż jabłkowe resztki do garnka i zalej wodą tak, aby je przykryć. Zagotuj całość i gotuj, aż skórki zmiękną. Woda powinna do tego czasu odparować o połowę.

Krok 2. Odcedź jabłkową masę przez durszlak, aby pozbyć się samych twardych części - pestek i ogryzków.

Krok 3. Zmierz szklankami, ile wyszło ci pozostałej masy.

Krok 4. Na każdą szklankę jabłek dodaj pół szklanki cukru i jedną łyżkę soku z cytryny.

Krok 5. Zagotuj na mocnym ogniu i gotuj, często mieszając, aż masa zacznie przypominać galaretkę.

Kok 6. Włóż do słoiczków, dobrze zakręć i zapasteryzuj.

Pamiętaj, że żelowanie masy zależy od ilości pektyn w jabłkach. Generalnie - im jabłka kwaśniejsze, tym więcej zawierają tych substancji. Skórki ze słodkich jabłek zajmą więc więcej czasu.

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.