Pyszna galaretka z ogryzków i skórek

Lista składników:
Sposób przygotowania:
Krok 1. Włóż jabłkowe resztki do garnka i zalej wodą tak, aby je przykryć. Zagotuj całość i gotuj, aż skórki zmiękną. Woda powinna do tego czasu odparować o połowę.
Krok 2. Odcedź jabłkową masę przez durszlak, aby pozbyć się samych twardych części - pestek i ogryzków.
Krok 3. Zmierz szklankami, ile wyszło ci pozostałej masy.
Krok 4. Na każdą szklankę jabłek dodaj pół szklanki cukru i jedną łyżkę soku z cytryny.
Krok 5. Zagotuj na mocnym ogniu i gotuj, często mieszając, aż masa zacznie przypominać galaretkę.
Kok 6. Włóż do słoiczków, dobrze zakręć i zapasteryzuj.
Pamiętaj, że żelowanie masy zależy od ilości pektyn w jabłkach. Generalnie - im jabłka kwaśniejsze, tym więcej zawierają tych substancji. Skórki ze słodkich jabłek zajmą więc więcej czasu.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)