Sylwestrowe donuts
Lista składników:
-
Donut
-
6g
suchych drożdży instant
-
7g
babki płesznik Psyllium łuski
-
1
łyżeczka esencji waniliowej
-
200g
ciepłej wody
-
240g
mąki niskobiałkowej PKU
-
40g
cukru
-
50g
oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno
-
-
Lukier
-
cukier puder
-
barwnik spożywczy
-
dekoracje z lukru
-
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać frytkownicę. Do pojemnika dodać drożdże, babkę płesznik, wodę i esencję waniliową. Wymieszać i odstawić na 5 minut. Do mąki PKU dodać mieszankę drożdży i cukru. Wyrobić ciasto i odstawić na 10 minut. Ciasto podzielić na 8 części i uformować małe kulki.
- Zrobić w środku każdej kulki dziurę. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i smażyć przez 3 minuty z każdej strony.
- Wyciągnąć i odłożyć na ręcznik papierowy.
- Oblać lukrem, udekorować i odstawić do wystygnięcia.
Smacznego!
Na 100g
-
Energia (kcal)
276.4 -
Białko (g)
0.7 -
Fenyloalanina (mg)
33.6