Sylwestrowe donuts

donuts

Porcje: 1

Lista składników:

  • Donut

    • 6g

      suchych drożdży instant

    • 7g

      babki płesznik Psyllium łuski

    • 1

      łyżeczka esencji waniliowej

    • 200g

      ciepłej wody

    • 240g

      mąki niskobiałkowej PKU

    • 40g

      cukru

    • 50g

      oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno

  • Lukier

    • cukier puder

    • barwnik spożywczy

    • dekoracje z lukru

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać frytkownicę. Do pojemnika dodać drożdże, babkę płesznik, wodę i esencję waniliową. Wymieszać i odstawić na 5 minut. Do mąki PKU dodać mieszankę drożdży i cukru. Wyrobić ciasto i odstawić na 10 minut. Ciasto podzielić na 8 części i uformować małe kulki.
  2. Zrobić w środku każdej kulki dziurę. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i smażyć przez 3 minuty z każdej strony.
  3. Wyciągnąć i odłożyć na ręcznik papierowy.
  4. Oblać lukrem, udekorować i odstawić do wystygnięcia.

Smacznego!

Na 100g
  • kcal

    Energia (kcal)
    276.4

  • białko

    Białko (g)
    0.7

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    33.6

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.