Szarlotka (8 porcji)

Przepis na szarlotkę

Porcje: 8

Lista składników:

    • 1080g

      obranych i startych na grubych oczkach jabłek

    • 8g

      cynamonu mielonego

    • 30g

      cukru drobnego

    • 10g

      masła extra 82% tł.

    • 50g

      ProZero*

  • Ciasto

    • 500g

      mąki niskobiałkowej PKU

    • 250g

      margaryny 70% tł. 60 g cukru drobnego

    • 120g

      wody

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik tradycyjny do 190°C lub z termoobiegiem do 170°C. Utrzeć dłońmi mąkę PKU, margarynę i cukier drobny w misce, aż będzie przypominać grubą bułkę tartą. Do mieszanki dodać wodę i wymieszać tak, aby uformować ciasto. Pozostawić do odpoczynku na 10 minut. Blat podsypać odrobiną mąki PKU i ugniatać ciasto przez 1 minutę, aż będzie gładkie. Podzielić ciasto na 2 części i za pomocą wałka rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami papieru tak, aby wyłożyć ciastem formę 15 cm lub 23 cm. Nakłuć podstawę ciasta i odłożyć na bok. Na patelni na średnim ogniu podgrzać jabłka, cynamon, cukier muscovado i masło, zamieszać., dodać ProZero. Gotować, aż jabłka będą miękkie, następnie przełożyć na ciasto. Na wierzchu zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Piec do uzyskania złocistego koloru (około 25 minut).

Smacznego!

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)
    556.88

  • białko

    Białko (g)
    0.87

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    31.14

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.