Wegańskie tzatziki
Lista składników:
-
-
500g
ogórków
-
3g
soli
-
1
ząbek czosnku
-
1
łyżka soku z cytryny
-
400g
jogurtu kokosowego
-
5
gałązek kopru
-
1
gałązka mięty
-
1g
sól i pieprz
-
oliwa z oliwek
-
Sposób przygotowania:
- Ogórki obrać, przekroić na pół i przy pomocy łyżeczki wyjąć galaretkowate wnętrze z pestkami. Tak przygotowane ogórki zetrzeć na grubych oczkach tarki do miski, dodać sól i wymieszać.
- Czosnek zetrzeć na drobnych oczkach tarki, włożyć do szklanki, dodać sok z cytryny oraz sól. Wymieszać i odstawić zarówno ogórki, jak i czosnek na 15 – 30 minut.
- Po upływie tego czasu ogórki porządnie odcisnąć w ściereczce – powinny być prawie suche, a soku powinno zebrać się naprawdę sporo.
- Odciśnięte ogórki włożyć z powrotem do miski. Posiekać świeże zioła i dodać do ogórków razem z jogurtem oraz czosnkiem namoczonym w soku z cytryny. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą oraz czarnym pieprzem. Przełożyć do miseczki, polać odrobiną oliwy z oliwek oraz oprószyć czarnym pieprzem.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
54.4 -
Białko (g)
0.8 -
Fenyloalanina (mg)
33.9