Wegańskie tzatziki

Wegańskie tzatziki

Porcje: 9

Lista składników:

    • 500g

      ogórków

    • 3g

      soli

    • 1

      ząbek czosnku

    • 1

      łyżka soku z cytryny

    • 400g

      jogurtu kokosowego

    • 5

      gałązek kopru

    • 1

      gałązka mięty

    • 1g

      sól i pieprz

    • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki obrać, przekroić na pół i przy pomocy łyżeczki wyjąć galaretkowate wnętrze z pestkami. Tak przygotowane ogórki zetrzeć na grubych oczkach tarki do miski, dodać sól i wymieszać.
  2. Czosnek zetrzeć na drobnych oczkach tarki, włożyć do szklanki, dodać sok z cytryny oraz sól. Wymieszać i odstawić zarówno ogórki, jak i czosnek na 15 – 30 minut.
  3. Po upływie tego czasu ogórki porządnie odcisnąć w ściereczce – powinny być prawie suche, a soku powinno zebrać się naprawdę sporo.
  4. Odciśnięte ogórki włożyć z powrotem do miski. Posiekać świeże zioła i dodać do ogórków razem z jogurtem oraz czosnkiem namoczonym w soku z cytryny. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą oraz czarnym pieprzem. Przełożyć do miseczki, polać odrobiną oliwy z oliwek oraz oprószyć czarnym pieprzem.
W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)
    54.4

  • białko

    Białko (g)
    0.8

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    33.9

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.