Colesław z żurawiną
Lista składników:
-
-
½
kapusty białej zwykłej lub włoskiej, 1 kg
-
¼
łyżeczki cukru trzcinowego
-
1
cebula, 100 g
-
1
duża marchewka, 90 g
-
½
pęczka szczypiorku, 20 g
-
¼
szklanki żurawiny suszonej, 50 g
-
3
łyżki majonezu, 75 g
-
sól i czarny pieprz
-
-
Jeśli używamy późnej kapusty to rozpoczynamy od zalania jej wodą z 1 łyżką cukru i 1 łyżką soli – pozostawiamy ją tak przynajmniej na 30 minut, a potem odcedzamy i postępujemy dalej zgodnie z przepisem.
Sposób przygotowania:
- Kapustę siekamy a głąb kapusty ścieramy na tarce i wkładamy do dużej miski.
- Dodajemy sól oraz cukier i przez minutę mocno ugniatamy dłońmi.
- W międzyczasie cebulę kroimy w ćwierć-talarki, marchewkę ścieramy na tarce, a szczypiorek siekamy.
- Do kapusty dodajemy odrobinę majonezu oraz pokrojone warzywa wraz z żurawiną i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
133.9 -
Białko (g)
2.4 -
Fenyloalanina (mg)
106.1