Colesław z żurawiną

colesław i żurawina

Porcje: 8

Lista składników:

    • ½

      kapusty białej zwykłej lub włoskiej, 1 kg

    • ¼

      łyżeczki cukru trzcinowego

    • 1

      cebula, 100 g

    • 1

      duża marchewka, 90 g

    • ½

      pęczka szczypiorku, 20 g

    • ¼

      szklanki żurawiny suszonej, 50 g

    • 3

      łyżki majonezu, 75 g

    • sól i czarny pieprz

  • Jeśli używamy późnej kapusty to rozpoczynamy od zalania jej wodą z 1 łyżką cukru i 1 łyżką soli – pozostawiamy ją tak przynajmniej na 30 minut, a potem odcedzamy i postępujemy dalej zgodnie z przepisem.

Sposób przygotowania:

  • Kapustę siekamy a głąb kapusty ścieramy na tarce i wkładamy do dużej miski.
  • Dodajemy sól oraz cukier i przez minutę mocno ugniatamy dłońmi.
  • W międzyczasie cebulę kroimy w ćwierć-talarki, marchewkę ścieramy na tarce, a szczypiorek siekamy.
  • Do kapusty dodajemy odrobinę majonezu oraz pokrojone warzywa wraz z żurawiną i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    133.9

  • białko

    Białko (g)
    2.4

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    106.1

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.