Jesienna sałatka

sałatka jesienna

Porcje: 4

Lista składników:

    • 150g

      mix sałat

    • 100g

      burak

    • 6g

      ocet balsamiczny

    • 25g

      oliwa z oliwek

    • 250g

      dynia

    • 1

      łyżka miodu

    • sól i pieprz.

  • *W przepisie i do przeliczenia wartości odżywczej sałatki wykorzystano Mix Sałat o zawartości białka 1,3g/100g.

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
  • Obranego buraka i dynię kroimy w grubą kostkę (ok 2cm x 2cm).
  • Na dnie dużej miski mieszamy 1 łyżkę octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek
    i 1 łyżkę miodu a następnie dodajemy buraka i dynię. Zawartość misy mieszamy delikatnie łyżką do pokrycia warzyw marynatą.
  • Tak przygotowane warzywa wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut.
  • Wystudzone warzywa układamy na sałacie, solimy, doprawiamy pieprzem i skrapiamy dodatkowo oliwą. 
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    135.5

  • białko

    Białko (g)
    1.6

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    65.87

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.