Jesienna sałatka

Lista składników:
-
-
150g
mix sałat
-
100g
burak
-
6g
ocet balsamiczny
-
25g
oliwa z oliwek
-
250g
dynia
-
1
łyżka miodu
-
sól i pieprz.
-
-
*W przepisie i do przeliczenia wartości odżywczej sałatki wykorzystano Mix Sałat o zawartości białka 1,3g/100g.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
- Obranego buraka i dynię kroimy w grubą kostkę (ok 2cm x 2cm).
- Na dnie dużej miski mieszamy 1 łyżkę octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek
i 1 łyżkę miodu a następnie dodajemy buraka i dynię. Zawartość misy mieszamy delikatnie łyżką do pokrycia warzyw marynatą. - Tak przygotowane warzywa wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut.
- Wystudzone warzywa układamy na sałacie, solimy, doprawiamy pieprzem i skrapiamy dodatkowo oliwą.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
135.5 -
Białko (g)
1.6 -
Fenyloalanina (mg)
65.87