Sałatka z botwinki i mango

Pęczek botwinki z buraczkami

Porcje: 4

Lista składników:

    • 1

      pęczek botwinki (ok. 280 g, w tym buraczki wielkości orzechów włoskich, łodygi i ładne zdrowe liście)

    • 1

      mango, dojrzałe

    • 80g

      Violife Le Rond (smak camembert)

    • 1

      łyżka miodu płynnego lub syropu klonowego

    • 3

      łyżki oliwy

    • 2

      łyżki soku z cytryny

    • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Dokładnie oczyszczamy i myjemy botwinkę, pozostawiając łodygi z buraczkami oraz tylko ładne, zdrowe liście.
  • Buraczki odcinamy, wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 15 minut.
  • Buraczki wyławiamy z wody, cienko obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Pozostawione liście botwinki i łodyżki siekamy, wrzucamy do dużej miski
  • Posypujemy solą, pieprzem, mieszamy z jedną łyżką oliwy.
  • Dodajemy buraczki, obrane i pokrojone w kostkę mango i pokrojony Violife
  • Przygotowujemy dressing: pozostałe 2 łyżki oliwy, sok z cytryny oraz miód mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem.
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    218.15

  • białko

    Białko (g)
    1.87

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    92.8

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.