Bułki PKU
Lista składników:
-
-
40g
margaryny do pieczenia
-
500g
mąki krakowskiej PKU (Balviten)
-
20g
drożdży świeżych
-
125ml
wody
-
150ml
ProZero*
-
12g
soli
-
10g
cukru
-
-
*ProZero jest żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego we wrodzonych wadach metabolizmu oraz schorzeniach nerek. ProZero należy stosować pod nadzorem lekarza.
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy zaczyn: drożdże kruszymy do wysokiego naczynia, dodajemy ciepłą wodę, cukier, 2 łyżki mąki PKU i całość mieszamy.
- Odstawiamy zaczyn na 15 minut.
- W międzyczasie do dużej miski wsypujemy pozostałą mąkę i sól.
- Do mąki dodajemy najpierw ProZero, miękką margarynę a następnie wyrośnięty zaczyn po czym wyrabiamy ciasto.
- Ciasto rozwałkowujemy, przykrywamy ściereczką i pozostawimy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez ok. 30 minut.
- Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wycinamy szklanką okrągłe bułeczki i zostawimy do wyrośnięcia pod ściereczką na kolejne 15 minut.
- W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C i wstawimy do niego naczynie z wodą.
- Po wyrośnięciu ciasta i rozgrzaniu piekarnika wstawiamy do niego bułki na 3 minuty, po czym wyjmujemy naczynie z wodą i pieczemy jeszcze 8 minut.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
128.65 -
Białko (g)
0.28 -
Fenyloalanina (mg)
21.81