Bułki PKU

bułki pku

Porcje: 12

Lista składników:

    • 40g

      margaryny do pieczenia

    • 500g

      mąki krakowskiej PKU (Balviten)

    • 20g

      drożdży świeżych

    • 125ml

      wody

    • 150ml

      ProZero*

    • 12g

      soli

    • 10g

      cukru

  • *ProZero jest żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego we wrodzonych wadach metabolizmu oraz schorzeniach nerek. ProZero należy stosować pod nadzorem lekarza.

Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy zaczyn: drożdże kruszymy do wysokiego naczynia, dodajemy ciepłą wodę, cukier, 2 łyżki mąki PKU i całość mieszamy.
  • Odstawiamy zaczyn na 15 minut.
  • W międzyczasie do dużej miski wsypujemy pozostałą mąkę i sól.
  • Do mąki dodajemy najpierw ProZero, miękką margarynę a następnie wyrośnięty zaczyn po czym wyrabiamy ciasto.
  •  Ciasto rozwałkowujemy, przykrywamy ściereczką i pozostawimy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez ok. 30 minut.
  • Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wycinamy szklanką okrągłe bułeczki i zostawimy do wyrośnięcia pod ściereczką na kolejne 15 minut.
  • W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C i wstawimy do niego naczynie z wodą.
  • Po wyrośnięciu ciasta i rozgrzaniu piekarnika wstawiamy do niego bułki na 3 minuty, po czym wyjmujemy naczynie z wodą i pieczemy jeszcze 8 minut.
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    128.65

  • białko

    Białko (g)
    0.28

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    21.81

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.