Carpaccio z kalarepy

przepis na carpaccio z kalarepy

Porcje: 4

Lista składników:

    • 300g

      2 kalarepy, obrane

    • 60g

      4 rzodkiewki

    • 20g

      szczypiorek z 1 cebulki dymki

    • 50g

      2 kromki chleba niskobiałkowy PKU

    • 10g

      1 łyżka oliwy

  • Dressing

    • 20g

      2 łyżki oliwy z oliwek

    • 15g

      1 łyżeczka syropu z agawy

    • 10g

      1 łyżeczka musztardy

    • 6g

      1 łyżeczka soku z cytryny

    • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  • Obraną kalarepkę i rzodkiewki kroimy w bardzo cienkie plastry.
  • Kalarepę układamy na talerzu tak, aby plastry nachodziły na siebie.
  • Na kalarepie układamy plasterki rzodkiewek.
  • Niskobiałkowy chleb kroimy w kostkę i zrumieniamy na patelni z rozgrzaną oliwą.  
  • Przygotowujemy dressing łącząc ze sobą wszystkie jego składnik. Próbujemy i doprawiamy solą.
  • Plastry warzyw polewamy dressingiem i posypujemy grzankami z niskobiałkowego chleba PKU oraz posiekanym szczypiorem z cebulki dymki.
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    127.8

  • białko

    Białko (g)
    2.2

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    77

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.