Carpaccio z kalarepy

Lista składników:
-
-
300g
2 kalarepy, obrane
-
60g
4 rzodkiewki
-
20g
szczypiorek z 1 cebulki dymki
-
50g
2 kromki chleba niskobiałkowy PKU
-
10g
1 łyżka oliwy
-
-
Dressing
-
20g
2 łyżki oliwy z oliwek
-
15g
1 łyżeczka syropu z agawy
-
10g
1 łyżeczka musztardy
-
6g
1 łyżeczka soku z cytryny
-
sól do smaku
-
Sposób przygotowania:
- Obraną kalarepkę i rzodkiewki kroimy w bardzo cienkie plastry.
- Kalarepę układamy na talerzu tak, aby plastry nachodziły na siebie.
- Na kalarepie układamy plasterki rzodkiewek.
- Niskobiałkowy chleb kroimy w kostkę i zrumieniamy na patelni z rozgrzaną oliwą.
- Przygotowujemy dressing łącząc ze sobą wszystkie jego składnik. Próbujemy i doprawiamy solą.
- Plastry warzyw polewamy dressingiem i posypujemy grzankami z niskobiałkowego chleba PKU oraz posiekanym szczypiorem z cebulki dymki.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
127.8 -
Białko (g)
2.2 -
Fenyloalanina (mg)
77