Chleb ziemniaczany

chleb ziemniaczany

Porcje: 1

Lista składników:

    • 250g

      mąki n/białkowej PKU

    • 80g

      Pro Zero

    • 90g

      wody

    • 5g

      drożdży suszonych instant

    • 5g

      cukru

    • 8g

      babki płesznik

    • 6g

      soli

    • 8g

      oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

    • 80g

      fioletowych lub słodkich ziemniaków ugotowanych

    • 2g

      oregano

    • 2g

      bazylii

    • 0,5g

      tymianku

Sposób przygotowania:

Babkę płesznik, cukier i drożdże wsypać do wody. Odstawić na 10 minut. Ziemniaki ugotować i rozetrzeć przez praskę. W misce wymieszać mąkę, zioła i sól. Dodać do wody Pro Zero, olej i wymieszać. Do mąki dodać zaczyn i wymieszać. Wyrobić ciasto i przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem. Odstawić na 15 minut. Piec w piekarniku w temperaturze 200 c° przez ok. 35 minut.

Smacznego!

Na 100g
  • kcal

    Energia (kcal)
    205.7

  • białko

    Białko (g)
    0.9

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    45.2

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.