Chleb ziemniaczany
Lista składników:
-
-
250g
mąki n/białkowej PKU
-
80g
Pro Zero
-
90g
wody
-
5g
drożdży suszonych instant
-
5g
cukru
-
8g
babki płesznik
-
6g
soli
-
8g
oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
-
80g
fioletowych lub słodkich ziemniaków ugotowanych
-
2g
oregano
-
2g
bazylii
-
0,5g
tymianku
-
Sposób przygotowania:
Babkę płesznik, cukier i drożdże wsypać do wody. Odstawić na 10 minut. Ziemniaki ugotować i rozetrzeć przez praskę. W misce wymieszać mąkę, zioła i sól. Dodać do wody Pro Zero, olej i wymieszać. Do mąki dodać zaczyn i wymieszać. Wyrobić ciasto i przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem. Odstawić na 15 minut. Piec w piekarniku w temperaturze 200 c° przez ok. 35 minut.
Smacznego!
Na 100g
-
Energia (kcal)
205.7 -
Białko (g)
0.9 -
Fenyloalanina (mg)
45.2