Kanapki z jackfruitem zapiekane z serem i chutneyem z mango

Lista składników:
-
-
2
pieczarki, 40 g
-
50g
jackfruita z zalewy
-
50ml
ProZero
-
¼
cebuli, 25 g
-
1
łyżeczka koncentratu pomidorowego, 15 g
-
1
łyżka chutney’u z mango, 30 g
-
20g
niskobiałkowego zastępnika sera Violifie,
-
1
łyżka oleju, 10 g
-
1
bułka niskobiałkowa Ciabattine, Mevalia, 65 g
-
1
łyżeczka soku z limonki, 3 g
-
Kurkuma mielona, szczypta
-
Kolendra mielona, szczypta
-
Przyprawa garam masala, szczypta
-
Sól, do smaku
-
-
W przepisie i do przeliczenia wartości odżywczej wykorzystano jackfruit w zalewie o zawartości białka 0,7g/100g produktu oraz chutney mango o zawartości białka 0,8g/100g produktu.
Sposób przygotowania:
- Kawałki jackfruita rwiemy na mniejsze cząstki wzdłuż włókien a cebulę drobno siekamy.
- Rozgrzewamy patelnię z olejem i podsmażamy na nim jackfruita i cebulę.
- Dodajemy wszystkie przyprawy łącznie z sokiem limonki, koncentrat pomidorowy i ponownie mieszamy i krótko podsmażamy.
- Podlewamy ProZero i gotujemy 10 minut.
- Bułki przecinamy na pół, na dolną część nakładamy chutney z mango, farsz z jackfruitem i plaster sera PKU. Zamykamy górną częścią bułki.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
464.4 -
Białko (g)
3.3 -
Fenyloalanina (mg)
121.4