Kanapki z jackfruitem zapiekane z serem i chutneyem z mango

kanapka

Porcje: 1

Lista składników:

    • 2

      pieczarki, 40 g

    • 50g

      jackfruita z zalewy

    • 50ml

      ProZero

    • ¼

      cebuli, 25 g

    • 1

      łyżeczka koncentratu pomidorowego, 15 g

    • 1

      łyżka chutney’u z mango, 30 g

    • 20g

      niskobiałkowego zastępnika sera Violifie,

    • 1

      łyżka oleju, 10 g

    • 1

      bułka niskobiałkowa Ciabattine, Mevalia, 65 g

    • 1

      łyżeczka soku z limonki, 3 g

    • Kurkuma mielona, szczypta

    • Kolendra mielona, szczypta

    • Przyprawa garam masala, szczypta

    • Sól, do smaku

  • W przepisie i do przeliczenia wartości odżywczej wykorzystano jackfruit w zalewie o zawartości białka 0,7g/100g produktu oraz chutney mango o zawartości białka 0,8g/100g produktu.

Sposób przygotowania:

  • Kawałki jackfruita rwiemy na mniejsze cząstki wzdłuż włókien a cebulę drobno siekamy.
  • Rozgrzewamy patelnię z olejem i podsmażamy na nim jackfruita i cebulę.
  • Dodajemy wszystkie przyprawy łącznie z sokiem limonki, koncentrat pomidorowy i ponownie mieszamy i krótko podsmażamy.
  • Podlewamy ProZero i gotujemy 10 minut.
  • Bułki przecinamy na pół, na dolną część nakładamy chutney z mango, farsz z jackfruitem i plaster sera PKU. Zamykamy górną częścią bułki.
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    464.4

  • białko

    Białko (g)
    3.3

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    121.4

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.