Pieczony batat z warzywnym chilli

Lista składników:
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik elektryczny do 200°C/180°C z termoobiegiem lub piekarnik gazowy do poziomu 6.
- Batata umyć i oskrobać. Piec w piekarniku przez 30 minut, do miękkości.
- W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, pieczarki, marchewkę, dynię, czosnek i dusić przez 5 minut.
- Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę chili i dusić przez kolejną minutę.
- Dodać krojone pomidory i wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż warzywa zmiękną.
- Batata przekroić na połowę i na wierzch nałożyć chili.
- Posypać tartym serem.
Porada: Pozostałą część chili możesz wykorzystać podając z ryżem niskobiałkowym.
Smacznego!
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)