Pieczony batat z warzywnym chilli

Pieczony batat z warzywnym chilli

Porcje: 3

Lista składników:

    • 1

      mały batat

    • 3

      łyżeczki oleju

    • 20g

      czerwonej cebuli, posiekanej

    • 50g

      pieczarek, posiekanych

    • 100g

      marchewki, obranej i drobno pokrojonej

    • 100g

      dyni piżmowej, obranej, pozbawionej nasion i drobno pokrojonej

    • 0,5

      ząbka czosnku, rozgniecionego

    • 1g

      koncentratu pomidorowego

    • 1g

      łagodnej przyprawy chili

    • 100g

      krojonych pomidorów z puszki

    • 50ml

      wody

    • 40g

      sera Violife do pizzy o smaku mozzarelli, tartego

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać piekarnik elektryczny do 200°C/180°C z termoobiegiem lub piekarnik gazowy do poziomu 6.
  2. Batata umyć i oskrobać. Piec w piekarniku przez 30 minut, do miękkości.
  3. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, pieczarki, marchewkę, dynię, czosnek i dusić przez 5 minut.
  4. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę chili i dusić przez kolejną minutę.
  5. Dodać krojone pomidory i wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż warzywa zmiękną.
  6. Batata przekroić na połowę i na wierzch nałożyć chili.
  7. Posypać tartym serem.

Porada: Pozostałą część chili możesz wykorzystać podając z ryżem niskobiałkowym.

Smacznego!

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.