Pieczony batat z warzywnym chilli
Lista składników:
-
-
1
mały batat
-
3
łyżeczki oleju
-
20g
czerwonej cebuli, posiekanej
-
50g
pieczarek, posiekanych
-
100g
marchewki, obranej i drobno pokrojonej
-
100g
dyni piżmowej, obranej, pozbawionej nasion i drobno pokrojonej
-
0,5
ząbka czosnku, rozgniecionego
-
1g
koncentratu pomidorowego
-
1g
łagodnej przyprawy chili
-
100g
krojonych pomidorów z puszki
-
50ml
wody
-
40g
sera Violife do pizzy o smaku mozzarelli, tartego
-
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik elektryczny do 200°C/180°C z termoobiegiem lub piekarnik gazowy do poziomu 6.
- Batata umyć i oskrobać. Piec w piekarniku przez 30 minut, do miękkości.
- W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, pieczarki, marchewkę, dynię, czosnek i dusić przez 5 minut.
- Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę chili i dusić przez kolejną minutę.
- Dodać krojone pomidory i wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż warzywa zmiękną.
- Batata przekroić na połowę i na wierzch nałożyć chili.
- Posypać tartym serem.
Porada: Pozostałą część chili możesz wykorzystać podając z ryżem niskobiałkowym.
Smacznego!
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)