Placuszki z dyni

Lista składników:
-
-
1
szklanka drobno startej dyni
-
½
szklanki jogurtu kokosowego
-
4
łyżeczki zamiennika jajka niskobiałkowego PKU
-
3
łyżki cukru
-
1
szklanka mąki PKU
-
3,5
łyżeczki proszku do pieczenia
-
olej roślinny do smażenia
-
dodatki typu: cukier puder/powidła lub syrop klonowy
-
Sposób przygotowania:
Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki i zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach. Następnie przełożyć do miski. Dodać jogurt kokosowy, zamiennik jajka, cukier i wymieszać. W drugiej misce wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać łyżką. Na patelni do naleśników lub teflonowej rozgrzać odrobinę oleju roślinnego. Nakładać po 2 łyżki ciasta na 1 placek i wyrównać jego powierzchnię łyżką. Smażyć przez około 2 minuty, aż lekko urosną i zarumienią się. Przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty. Przed smażeniem kolejnych placuszków, należy wyczyścić patelnię i posmarować na nowo olejem.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)