Placuszki z dyni

placki z dyni

Porcje: 1

Lista składników:

    • 1

      szklanka drobno startej dyni

    • ½

      szklanki jogurtu kokosowego

    • 4

      łyżeczki zamiennika jajka niskobiałkowego PKU

    • 3

      łyżki cukru

    • 1

      szklanka mąki PKU

    • 3,5

      łyżeczki proszku do pieczenia

    • olej roślinny do smażenia

    • dodatki typu: cukier puder/powidła lub syrop klonowy

Sposób przygotowania:

Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki i zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach. Następnie przełożyć do miski. Dodać jogurt kokosowy, zamiennik jajka, cukier i wymieszać. W drugiej misce wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać łyżką. Na patelni do naleśników lub teflonowej rozgrzać odrobinę oleju roślinnego. Nakładać po 2 łyżki ciasta na 1 placek i wyrównać jego powierzchnię łyżką. Smażyć przez około 2 minuty, aż lekko urosną i zarumienią się. Przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty. Przed smażeniem kolejnych placuszków, należy wyczyścić patelnię i posmarować na nowo olejem.

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.