Sałatka z buraków i granatu z olejem lnianym

Sałatka z buraków i granatu z olejem lnianym

Porcje: 2

Lista składników:

    • 3

      duże buraki

    • 1

      kwaśne jabłko

    • 1

      łyżka soku z cytryny

    • 1

      owoc granatu

    • 2

      laski selera

    • 2

      łyżki oleju lnianego

    • 1

      łyżka miodu lub syropu z agawy

    • 2

      łyżeczki soku z cytryny

    • sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Buraki wyszorować, osuszyć i owinąć w folię aluminiową, następnie włożyć do piekarnika i piec przez 40 – 60 minut. Im dłużej buraki będą się piec tym będą słodsze i bardziej soczyste.
  2. Kiedy buraki się upieką, rozwinąć je z folii i ostudzić. W tym czasie przygotować pozostałe składniki: jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę pokroić na cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny; seler pokroić na cienkie plasterki, a z granatu delikatnie wydłubać pestki. W szklance wymieszać wszystkie składniki sosu.
  3. Ostudzone buraki obrać i pokroić na ósemki. Połączyć je jabłkami, selerem oraz sosem i delikatnie wymieszać. Na koniec przełożyć wszystkie składniki na talerz, obsypać granatem.

Smacznego!

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.