Sałatka z buraków i granatu z olejem lnianym
      Lista składników:
- 
                
- 
              
3
duże buraki
 - 
              
1
kwaśne jabłko
 - 
              
1
łyżka soku z cytryny
 - 
              
1
owoc granatu
 - 
              
2
laski selera
 - 
              
2
łyżki oleju lnianego
 - 
              
1
łyżka miodu lub syropu z agawy
 - 
              
2
łyżeczki soku z cytryny
 - 
              
sól i czarny pieprz
 
 - 
              
 
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Buraki wyszorować, osuszyć i owinąć w folię aluminiową, następnie włożyć do piekarnika i piec przez 40 – 60 minut. Im dłużej buraki będą się piec tym będą słodsze i bardziej soczyste.
 - Kiedy buraki się upieką, rozwinąć je z folii i ostudzić. W tym czasie przygotować pozostałe składniki: jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę pokroić na cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny; seler pokroić na cienkie plasterki, a z granatu delikatnie wydłubać pestki. W szklance wymieszać wszystkie składniki sosu.
 - Ostudzone buraki obrać i pokroić na ósemki. Połączyć je jabłkami, selerem oraz sosem i delikatnie wymieszać. Na koniec przełożyć wszystkie składniki na talerz, obsypać granatem.
 
Smacznego!
W 1 porcji:
- 
      
      Energia (kcal)
 - 
      
      Białko (g)
 - 
      
      Fenyloalanina (mg)