Surówka z kapusty pekińskiej, jarmużu i gruszki

Surówka z kapusty pekińskiej, jarmużu i gruszki

Porcje: 4

Lista składników:

    • ¼

      główki kapusty pekińskiej

    • 200g

      jarmużu (3 liście)

    • 1

      gruszka

    • 1

      pietruszka lub seler korzeniowy

    • ½

      zielonej papryki

    • 1

      zielona papryczka chilli

    • 3

      łyżki posiekanego szczypiorku

    • 1

      łyżka posiekanej natki pietruszki

    • winegret oliwa extra vergine, miód lub syrop klonowy

    • sok z cytryny

    • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kapustę opłukać, osuszyć i posiekać, włożyć do dużej miski. Jarmuż umyć, osuszyć, oderwać liście od twardych części pośrodku i jak najdrobniej je poszatkować. Dodać do kapusty razem z obraną i pokrojoną gruszką, skropić wszystko 2 łyżeczkami soku z cytryny, 2 łyżeczkami oliwy, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Dodać resztę składników: obraną i startą na tarce pietruszkę lub seler, cienko posiekaną paprykę, drobno posiekaną zieloną papryczkę chili bez pestek, szczypiorek, natkę i posiekane orzechy (można je lekko zrumienić na patelni). Wszystko wymieszać.

Dodać mieszankę oliwy, miodu lub syropu klonowego i soku z cytryny (wszystkiego po 1 łyżce), doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić na pół godziny jeśli mamy czas.

Smacznego!

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.