Szarlotka (8 porcji)

- Data publikacji: 19.04.2021
- 10 min
Czas przygotowywania: 1 godzina
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki niskobiałkowej PKU,
- 250 g margaryny 70% tł. 60 g cukru drobnego,
- 120 g wody.
Masa
- 1080 g obranych i startych na grubych oczkach jabłek,
- 8 g cynamonu mielonego,
- 30 g cukru drobnego,
- 10 g masła extra 82% tł.,
- 50 g ProZero*.
Sposób przygotowania
Rozgrzać piekarnik tradycyjny do 190°C lub z termoobiegiem do 170°C. Utrzeć dłońmi mąkę PKU, margarynę i cukier drobny w misce, aż będzie przypominać grubą bułkę tartą. Do mieszanki dodać wodę i wymieszać tak, aby uformować ciasto. Pozostawić do odpoczynku na 10 minut. Blat podsypać odrobiną mąki PKU i ugniatać ciasto przez 1 minutę, aż będzie gładkie. Podzielić ciasto na 2 części i za pomocą wałka rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami papieru tak, aby wyłożyć ciastem formę 15 cm lub 23 cm. Nakłuć podstawę ciasta i odłożyć na bok. Na patelni na średnim ogniu podgrzać jabłka, cynamon, cukier muscovado i masło, zamieszać., dodać ProZero. Gotować, aż jabłka będą miękkie, następnie przełożyć na ciasto. Na wierzchu zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Piec do uzyskania złocistego koloru (około 25 minut).
Wartość odżywcza
Wartości odżywcze | w całości | w proponowanej porcji/sztuce |
Energia (kcal) | 4455,06 | 556,88 |
Białko (g) | 6,96 | 0,87 |
Fenyloalanina (mg) | 249,14 | 31,14 |
Smacznego!