Ziemniaczane gnocchi PKU

gnocchi ziemnaczane

Porcje: 3

Lista składników:

    • 3

      średnie ziemniaki, 270g

    • 90g

      mąki niskobiałkowej PKU + odrobina do posypania blatu

    • 40g

      miękkiego masła

    • ¼

      łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1g

    • 1

      łyżka oliwy, 10g

    • ½

      cebuli, 50g

    • 2

      ząbki czosnku, 10g

    • 250g

      ProZero

    • 100g

      świeżego szpinaku

    • ½

      cebuli, 50g

    • 2

      łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 20g

    • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki gotujemy, delikatnie studzimy i przeciskamy przez praskę.
  • Dodajemy 50 g mąki PKU, gałkę muszkatołową i połowę masła.
  • Delikatnie mieszamy tak, aby powstało grudkowate ciasto, a następnie odstawiamy na 5 minut.
  • Na oprószony mąką niskobiałkową blat wykładamy ciasto, dzielimy je na 2 części i z każdej formujemy wałek.
  • Za pomocą ostrego noża odcinamy kluski nieco mniejsze niż tradycyjne kopyta.
  • Dodatkowo, przyciskają do każdego kluska widelec, w każdym możemy odcisnąć ‘wzorek’. 
  • Na gotującą i osoloną wodę wrzucamy kluski i po ok. 1 minucie od wypłynięcia na powierzchnię wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej do miski z wodą i kostkami lodu.
  • Po kilkunastu sekundach zahartowane gnocchi odcedzamy i skrapiamy oliwą.
  • Przygotowujemy sos: cebulę i czosnek siekamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym i smażymy do zeszklenia.
  • Po tym czasie do patelni dodajemy szpinak i podsmażamy aż całkowicie straci objętość.
  • Po tym czasie wlewamy ProZero wymieszane z pozostałymi 40 g maki niskobiałkowej i cały czas mieszając doprowadzamy sos do wrzenia i zgęstnienia.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i polewamy nim wyłożone na talerz gniocchi.
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    407.3

  • białko

    Białko (g)
    3.3

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    161.46

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.