Colesław z żurawiną

colesław i żurawina

Porcje: 6

Lista składników:

    • ½

      kapusty

    • ¼

      łyżeczki cukru trzcinowego

    • ¼

      łyżeczki soli

    • 1

      cebula, mała

    • 1

      marchewka

    • ½

      pęczka szczypiorku

    • ¼

      szklanki żurawiny

    • sól i czarny pieprz

    • 3

      łyżki majonezu

  • Jeśli używacie późnej kapusty to kapustę zalejcie wodą z 1 łyżką cukru i 1 łyżką soli – pozostawcie tak przynajmniej na 30 minut, a potem odcedźcie i postępujcie dalej zgodnie z przepisem.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę posiekać, głąb kapusty zetrzeć na tarce. Włożyć do dużej miski, dodać sól oraz cukier i przez minutę mocno pougniatać rękami.
  2. W międzyczasie cebulę pokroić w ćwierć okręgi, marchewkę zetrzeć na tarce, a szczypiorek posiekać.
  3. Do kapusty dodać odrobinę majonezu oraz pokrojone warzywa wraz z żurawiną i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Na 100g
  • kcal

    Energia (kcal)
    97.2

  • białko

    Białko (g)
    1.6

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    67.2

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.