Colesław z żurawiną
![colesław i żurawina](/sites/site.prod.vitapku.pl/files/2023-07/coleslaw-z-zurawina.jpg)
Lista składników:
-
-
½
kapusty
-
¼
łyżeczki cukru trzcinowego
-
¼
łyżeczki soli
-
1
cebula, mała
-
1
marchewka
-
½
pęczka szczypiorku
-
¼
szklanki żurawiny
-
sól i czarny pieprz
-
3
łyżki majonezu
-
-
Jeśli używacie późnej kapusty to kapustę zalejcie wodą z 1 łyżką cukru i 1 łyżką soli – pozostawcie tak przynajmniej na 30 minut, a potem odcedźcie i postępujcie dalej zgodnie z przepisem.
Sposób przygotowania:
- Kapustę posiekać, głąb kapusty zetrzeć na tarce. Włożyć do dużej miski, dodać sól oraz cukier i przez minutę mocno pougniatać rękami.
- W międzyczasie cebulę pokroić w ćwierć okręgi, marchewkę zetrzeć na tarce, a szczypiorek posiekać.
- Do kapusty dodać odrobinę majonezu oraz pokrojone warzywa wraz z żurawiną i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Na 100g
-
Energia (kcal)
97.2 -
Białko (g)
1.6 -
Fenyloalanina (mg)
67.2